Οι δύσκολες κατά κοινή ομολογία, δημοσιονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, επιβάλλουν ένα ενισχυμένο ρόλο στην κοινωνική πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιπρόσθετα, η αμεσότητα του χαρακτήρα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η σχέση της με τον πολίτη, δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη, με θεσμοθετημένες ενέργειες και δράσεις να βρεθούμε δίπλα στους πολίτες και να δώσουμε, κατά το μέτρο το δυνατόν, λύσεις στα άμεσα προβλήματά τους.
Μετά τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητη η ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου μας, ως πυρήνας της τοπικής κοινωνίας με στόχο την ποιοτική βελτίωση του κοινωνικού κράτους και την αντιμετώπιση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ο Δήμος μας είναι από τους πρώτους σε ανεργία και καθημερινά βιώνουμε προβλήματα επιβίωσης συνανθρώπων μας, οι οποίοι απευθύνονται στο Δήμο είτε για εύρεση εργασίας είτε για οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια αυξάνεται δυστυχώς με γεωμετρική πρόοδο. Ο Δήμος όμως όπως όλοι ξέρουμε έχει περιορισμένες δυνατότητες να βοηθήσει , γιατί και τα δικά του οικονομικά είναι σε χαμηλά επίπεδα και το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει να προβούμε π.χ σε προσλήψεις ή άλλου είδους βοήθεια. Βέβαια το να φτάσει ο Δήμος να παρέχει κάποια οικονομική βοήθεια κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα μπορεί να είναι εφικτό , αλλά σε παραπέμπει σε μια ενέργεια που ονομάζεται ελεημοσύνη και ακόμη και αν προέρχεται από μια κρατική δομή όπως ο δήμος δεν παύει να είναι ταπεινωτική για τον άνθρωπο.
Ζούμε σε μια μεγάλη οικονομική κρίση αλλά πριν από αυτή ζούσαμε σε μια μεγάλη κρίση θεσμών και ιδεών, ίσως η ανάγκη των καιρών γεννήσει ιδέες , δράσεις που θα ενώσει τοπικές αρχές, συλλόγους, οργανώσεις, σωματεία , ευαίσθητους δημότες όπως η ομάδα εθελοντών του Δήμου σε ενέργειες με σημείο αναφοράς την αλληλεγγύη. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στην οργάνωση και την πραγματοποίηση ενός προγράμματος κοινωνικής φροντίδας , συναντιόμαστε , συζητάμε, προβληματιζόμαστε, δημιουργούμε μια κοινωνία με πιο ανθρώπινο πρόσωπο.
Ιδιαίτερα σήμερα και μετά την εφαρμογή του Ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) όπου προβλέπεται ότι οι Δήμοι μπορούν να ενισχύσουν οικονομικά κατοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. (Άρθρο 75 παρ. 3 και Άρθρο 202 παρ. 2), υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης υποστηρικτικών δράσεων για τους παραπάνω δημότες.
Στα πλαίσια των δράσεων αυτών σχεδιάστηκε ένα τοπικό συνολικό σύμφωνο κοινωνικής αλληλεγγύης και ως πρώτη ενέργεια προτείνεται η ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου. Στόχος μας είναι, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργαζόμενων – το οποίο διευρύνεται καθημερινά – να προσφέρουμε στους δικαιούχους, οι οποίοι θα προσδιοριστούν με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως τρόφιμα, μη ευπαθή προϊόντα, κλπ.
Οι προμήθειες των παραπάνω προϊόντων που θα διανέμονται θα προέρχονται από δωρεές ευαισθητοποιημένων δημοτών, Συλλόγων, Σωματείων, Εταιρειών, Εκκλησίας και από τον Δήμο Βοΐου σε βάρος του Δημοτικού προϋπολογισμού.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα στεγαστεί στη Σιάτιστα σε χώρο που θα παραχωρηθεί από το Τσίπειο Ίδρυμα άνευ ανταλλάγματος, διαθέτει έκταση 80 τ.μ.
Τη Διοίκηση και τη Διαχείριση λειτουργίας του θα αναλάβει πενταμελής Επιτροπή η οποία αποτελείται από: α) τη Δήμαρχο, Ορφανίδου Παναγιώτα, β) τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Γαρούφο Παναγιώτη γ) Εκπρόσωπο (δημοτικό σύμβουλο) προερχόμενο από την μειοψηφία, Ζευκλής Χρίστος δ) τον Μητοπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης, κκ Παύλο και ε) ένα υπάλληλο (κοινωνική λειτουργός ) από τις υπηρεσίες του Δήμου που θα οριστεί με απόφαση Δημάρχου.
Η υποστήριξη λειτουργίας της παραπάνω δομής θα γίνεται από το προσωπικό του δήμου το οποίο θα συνεπικουρείται από ομάδα εθελοντών η οποία έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.
Ο καθορισμός των λεπτομερειών για τη λειτουργία του παντοπωλείου καθώς και ο κατάλογος με τις προδιαγραφές των δικαιούχων, θα καταρτίζονται από την παραπάνω επιτροπή βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων, (κοινωνικοοικονομικά, οικογενειακής κατάστασης, υγείας κλπ. ) θα αναφέρονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο οποίος, θα κατατεθεί στην Οικονομική Επιτροπή για συζήτηση η οποία θα τον εισαγάγει στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση.
Με την ίδια απόφαση το Δ.Σ εξουσιοδοτήσει την κ. Δήμαρχο όπως υπογράψει τη σύμβαση με το Τσίπειο Ίδρυμα για την δωρεά παραχώρηση χρήσης ακινήτου για τη στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Βοΐου.