Όλες οι πληροφορίες που σχετίζονται με την αγροτική δραστηριότητα του δήμου Βοΐου
Το άλογο είναι ένα όμορφο, ψηλό και αρκετά κοινωνικό ζώο, με χαρακτηριστική περήφανη όψη. Το τρίχωμά του είναι πυκνό, αποτελούμενο από απαλές, κοντές τρίχες. Τα άλογα μπορούν να ζήσουν και να ευδοκιμούν πολλά χρόνια, με το μέσο όρο ζωής τους να κυμαίνεται μεταξύ 25 και 30 χρόνων. Κάθε θηλυκό γεννά συνήθως ένα μωρό και σε σπανιότερες περιπτώσεις δύο, τα οποία θηλάζει τους πρώτους 6-7 μήνες της ζωής τους. Η ευζωία και η ευημερία τους εξαρτώνται κατά μεγάλο ποσοστό από την περιποίηση που δέχονται από τους ιδιοκτήτες τους.
Στέγαση
Για τη σωστή εκτροφή των αλόγων, οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να γνωρίζουν τις απαραίτητες ανάγκες στέγασης του ζώου. Μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση, περιλαμβάνει ένα προστατευμένο εσωτερικό και ένα υπαίθριο καταφύγιο, περιοχή για βόσκηση και ένα φράχτη για τον περιορισμό των αλόγων εντός της εγκατάστασης. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένα δωμάτιο αποθήκευσης φαρμάκων και σκευασμάτων πρώτων βοηθειών.
Τα άλογα θα πρέπει να έχουν ελευθερία κινήσεων και να μπορούν να ξαπλώνουν εντός του καταφυγίου. Επίσης, ως κοινωνικά ζώα, έχουν την ανάγκη κοινωνικής επαφής. Για το λόγο αυτό, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις διαστάσεις που θα πρέπει να έχει η εγκατάσταση, έτσι ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και να ικανοποιούνται οι ανάγκες των ζωντανών. Κατά μέσο όρο, κάθε άλογο χρειάζεται 16 τ.μ. Κάθε κατάλυμα πρέπει να κατασκευάζεται με προσοχή και να συντηρείται, για την αποφυγή τραυματισμού των αλόγων από τυχόν προεξοχών ή και αιχμηρών άκρων.
Στις περισσότερες εγκαταστάσεις, τα περάσματα έχουν αντιολισθητική επιφάνεια και είναι μεγάλα σε πλάτος. Το συνιστώμενο πλάτος είναι τουλάχιστον 1,2 μέτρα. Κάθε πέρασμα πρέπει να φέρει πόρτα που ανοίγει εύκολα προς τα έξω ή ακόμα και συρόμενη. Αυτό γίνεται για την ασφαλή και εύκολη διέλευση των αλόγων. Επίσης, εντός της εγκατάστασης θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ποσότητα στρωμνής, για να εξασφαλίζεται η άνετη ανάπαυση του ζώου. Ως στρωμνή, χρησιμοποιείται συνήθως πριονίδι. Τέλος, ο εκτροφέας θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εσωτερικές συνθήκες κλίματος, το φωτισμό και τα επίπεδα υγρασίας του καταφυγίου, καθώς επίσης και τη τοποθέτηση και συντήρηση του εξοπλισμού τροφοδοσίας και ποτίσματος, για την αποφυγή τραυματισμών. Η σωστή διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποφυγή επιμολύνσεων.
Το εξωτερικό καταφύγιο μπορεί να είναι απλής κατασκευής και χρησιμεύει για την προστασία των αλόγων τις πολύ ζεστές ή βροχερές ημέρες. Όπως και στο εσωτερικό καταφύγιο, κάθε άλογο χρειάζεται 16 τ.μ. Ο κτηνοτρόφος επιλέγει με προσοχή την περιοχή που θα χρησιμοποιηθεί για βόσκηση, ώστε να είναι απαλλαγμένη από ξένα σώματα που μπορούν να βλάψουν την υγεία των αλόγων. Η βόσκηση, ή ακόμα και το απλό περπάτημα συμβάλλουν στην ευημερία και την βελτίωση της υγείας τους.
Διατροφή
Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής κατάστασης του αλόγου, παίζει η σωστή διατροφή. Μια ισορροπημένη, επαρκούς ποσότητας διατροφή αποτρέπει την απώλεια βάρους ή την παχυσαρκία, συμβάλλοντας στην βελτίωση της υγείας του ζώου. Τα άλογα ως χορτοφάγα, έχουν βασική πηγή τροφής τη χλόη καθώς και οποιαδήποτε μορφή χορτονομής (χλόη, σανός, άχυρο). Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κτηνοτρόφοι καταφεύγουν στη διαδικασία της ενσίρωσης.
Η ενσίρωση είναι μια διαδικασία ζύμωσης φυτικών προϊόντων, υπό αναερόβιες συνθήκες με σκοπό τη βελτίωση της θρεπτικής αξίας τους, καθώς προορίζονται για ζωοτροφή. Τα ενσιρώματα, όπως ονομάζονται τα προϊόντα της, μπορεί να προέρχονται από την ανάμειξη χόρτου και καλαμποκιού ή τριφυλλιού, καθώς και διάφορων άλλων φυτών. Οι ημερήσιες ποσότητες τροφής που πρέπει να καταναλώνει το άλογο ανέρχονται σε 1,2 κιλά σανό ανά 100 κιλά βάρους ή ισοδύναμες ποσότητες στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται ζωοτροφές υγρής μορφής.
Όσον αφορά την ανάγκη των αλόγων για νερό, αυτή εξαρτάται από την ένταση της δραστηριότητάς τους, την περιεκτικότητα νερού της τροφής που καταναλώνουν και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό τα άλογα να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε νερό, ώστε να μπορούν να δροσίζονται όποτε χρειάζονται. Σε γενικές γραμμές, προτιμούν να πίνουν από μια υδάτινη επιφάνεια, κυρίως από μεγάλες ποτίστρες. Επίσης, το νερό θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και ο εξοπλισμός ποτίσματος να συντηρείται κατάλληλα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία του αλόγου και να αποτρέπονται τυχόν μολύνσεις.
Οι ημερήσιες ποσότητες νερού που πρέπει να καταναλώνουν τα άλογα κυμαίνονται μεταξύ 5-10% του συνολικού τους βάρους. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις (περίοδος θηλασμού, έντονη δραστηριότητα), τα άλογα μπορεί να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νερό να παγώσει. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Φροντίδα
Σε γενικές γραμμές, τα άλογα πρέπει να αποπαρασιτωθούν και να εμβολιαστούν από έναν κτηνίατρο πριν την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις. Επιπλέον, πέραν των διατροφικών αναγκών, τα άλογα έχουν ανάγκη ιδιαίτερης περιποίησης. Η καθημερινή φροντίδα της κόμης, του τριχώματός τους αλλά και των οπλών είναι απαραίτητη για την διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας τους. Λόγω της καθημερινής δραστηριότητάς τους, είναι επιρρεπή στους τραυματισμούς του δέρματος. Για το λόγο αυτό, οι ιδιοκτήτες ίππων, καλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση του δέρματος και στην επούλωση πληγών, με τη χρήση ειδικών σκευασμάτων, πάντα με την έγκριση εξειδικευμένου κτηνίατρου. Για την περιποίηση του τριχώματος και της κόμης, χρησιμοποιούνται ειδικές βούρτσες. Πέραν της διασφάλισης της υγείας τους, η διαδικασία αυτή ηρεμεί τα ζώα.
Εξαιρετικής σημασίας για την υγεία του αλόγου είναι η περιποίηση των οπλών του. Πρόκειται για μια ευαίσθητη περιοχή, αποτελούμενη από ένα συνδυασμό ζωντανών και νεκρών ιστών. Οι εκτροφείς θα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνουν τους ιστούς, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αφαίρεση ζωντανού ιστού κατά την περιποίησή τους (λιμάρισμα και πετάλωμα). Ο τακτικός έλεγχος των οπλών θεωρείται απαραίτητος (έλεγχος κάθε 2-3 ημέρες). Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι οπλές ελέγχονται για την ανάπτυξη κέρατος, το οποίο θα πρέπει να αφαιρεθεί, ώστε να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Ο τακτικός καθαρισμός τους (π.χ. από ξένα σώματα), αποτρέπει στις περισσότερες περιπτώσεις μολύνσεις στις αυλακώσεις και ρωγμές. Επίσης, τα πέταλα θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 6-8 εβδομάδες.
Η χρήση εντομοαπωθητικής μάσκας ή καλύμματος προσώπου μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία και την ηρεμία των αλόγων. Είναι γεγονός ότι υποφέρουν από την έντονη δραστηριότητα διαφόρων εντόμων (κυρίως μύγες), τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στα μάτια, τη μύτη και τα αυτιά τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στα άλογα. Έτσι, η χρήση ειδικών καλυμμάτων αυτιών και μύτης προσφέρουν πλήρη προστασία του κεφαλιού. Κατά περίπτωση, τα καλύμματα αυτά προσφέρουν επιπλέον προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες UV.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή χρήζει ο έλεγχος της γενικής κατάστασης των ζώων. Σε περίπτωση που παρατηρούνται συμπτώματα ασθένειας ή αδιαθεσίας, οι εκτροφείς θα πρέπει να έρχονται άμεσα σε επαφή με τον κτηνίατρο. Τα κοινά συμπτώματα είναι η αφυδάτωση, ο κολικός και η αδυναμία πέψης. Πιο συγκεκριμένα, η αδυναμία παραγωγής κοπριάς μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα υγείας, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Επίσης, όταν τα άλογα δεν πίνουν νερό ή αρνούνται να τραφούν και κοιμούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι άρρωστα.
Πλατεία Τσιστοπούλου 5
50300, Σιάτιστα
Τηλ. +30 2465350100 • Email : info@voio.gr
Δήμος Βοΐου | |
Δημαρχείο | 2465-350100 |
Δ.Ε. Ασκίου | 2465-350200 |
Δ.Ε. Νεάπολης | 2468-350200 |
Δ.Ε. Τσοτυλίου | 2468-350100 |
Υπηρεσίες | |
Αστυνομικό τμήμα Σιάτιστας | 2465-021111 |
Αστυνομικό τμήμα Νεαπόλεως | 2465-002120 |
Ταχυδρομείο Σιάτιστας | 2465-021492 |
Ταχυδρομείο Νεάπολης | 2468-022319 |
Ταχυδρομείο Τσοτυλίου | 2468-031514 |
Ιερά Μητρόπολη Σισανίου & Σιατίστης |
2465-021365, 2465-021257 |