Όλες οι πληροφορίες που σχετίζονται με την αγροτική δραστηριότητα του δήμου Βοΐου
Τα σιτηρά καλλιεργούνται σε όλο σχεδόν τον κόσμο και θεωρούνται τα σημαντικότερα από τα καλλιεργούμενα φυτά. Κύριος σκοπός της καλλιέργειας είναι η παραγωγή καρπού, ο οποίος έπειτα από την απαραίτητη επεξεργασία, προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Ως δευτερεύοντας σκοπός, θεωρείται η παραγωγή βιομάζας για ενσίρωση ή άμεση κατανάλωση. Η κυριότερη τροφή που προέρχεται από τα σιτηρά είναι το ψωμί, με την σίκαλη και το σιτάρι να θεωρούνται κατάλληλα για την αρτοποιία. Επίσης, τα δημητριακά και τα προϊόντα βρώμης αποτελούν σημαντικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Οι καλλιέργειες που ευδοκιμούν και μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή του Βοΐου, είναι το σιτάρι, το κριθάρι και η βρώμη.
Ανάλογα με την εποχή σποράς, τα σιτηρά διακρίνονται σε χειμερινά (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη) και ανοιξιάτικα (αραβόσιτος, σόργο). Ο καθορισμός του κατάλληλου χρόνου για σπορά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματολογικές συνθήκες, την ποικιλία και τον τύπο του εδάφους. Χαρακτηριστικό των σιτηρών αποτελεί το αδέλφωμα, η δυνατότητά τους δηλαδή να σχηματίζουν πολλούς βλαστούς (αδέλφια). Οι βλαστοί σχηματίζονται από τους οφθαλμούς που βρίσκονται στα γόνατα του στελέχους, πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.
Το σιτάρι θεωρείται το πιο σημαντικό καλλιεργούμενο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα σε έκταση και παραγωγή. Καλλιεργείται σε ημίξηρες ή ξηρές περιοχές και σε μεγάλα υψόμετρα, σε ποικιλία εδαφών (από αμμώδη έως και αργιλώδη). Ευδοκιμεί και αποδίδει καλύτερα σε μέσης σύστασης έως βαριά και βαθιά εδάφη, με καλή αποστράγγιση. Τα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία συνήθως αποφεύγονται γιατί ευνοούν το πλάγιασμα. Οι ποικιλίες του καλλιεργούμενου σιταριού διακρίνονται σε δύο επιμέρους κατηγορίες, τις ποικιλίες μαλακού σιταριού (Γ-46025, Πτολεμαΐδα 1001) και τις ποικιλίες σκληρού σιταριού (Γ-5770 Λήμνος).
Αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και για την ανάπτυξη του απαιτεί θερμοκρασία που κυμαίνεται από 3-4 οC έως και 30-32 οC. Ιδανική θερμοκρασία για πολλές λειτουργίες του φυτού θεωρούνται οι 25 οC. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν επιβράδυνση της άνθισης (κατά την πρώτη ανάπτυξη), ενώ σε συνδυασμό με την υψηλή σχετική υγρασία αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από σκωριάσεις. Ο λήθαργος του σιταριού είναι μικρής διάρκειας και οι θερμοκρασίες βλάστησης των σπόρων είναι οι 4 οC (ελάχιστη), 20-25 οC (άριστη) και 37 οC (μέγιστη). Όταν η θερμοκρασία υπερβεί τους 25 οC, προκαλείται ακανόνιστη βλάστηση με αποτέλεσμα ο σπόρος να είναι ευάλωτος σε διάφορα παθογόνα.
Καλλιεργητικές τεχνικές
Εχθροί και Ασθένειες
Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας του σιταριού, η φυτεία προσβάλλεται από διάφορους εχθρούς και ασθένειες. Οι σημαντικότεροι εχθροί είναι οι:
Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εχθρών, οι παραγωγοί συνιστάται να συμβουλευτούν το γεωπόνο τους για τη χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων σκευασμάτων.
Η σημαντικότερη ασθένεια που προσβάλλει το σιτάρι είναι η σκωρίαση και οφείλεται σε μύκητα. Το υγρό περιβάλλον θεωρείται ευνοϊκό για την ανάπτυξη του μύκητα.
Υπάρχουν τρία είδη σκωρίασης:
Για την αντιμετώπιση των σκωριάσεων συνιστάται η χρήση ανθεκτικών και πρώιμων ποικιλιών, η καταστροφή των μολυσμένων φυτικών υπολειμμάτων και η χρήση θειοκαρβαμιδικών μυκητοκτόνων.
Η καλλιέργεια του κριθαριού έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως το φυτό με την καλύτερη προσαρμοστικότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα σιτηρά. Αυτό οφείλεται στους πρώιμους τύπους του, που ωριμάζουν νωρίς, αποφεύγοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας. Στη χώρα μας καταλαμβάνει την δεύτερη θέση σε έκταση, μετά το σιτάρι.
Λόγω της προσαρμοστικότητάς του, ευδοκιμεί σε μεγάλη ποικιλία κλιμάτων, από βόρειες έως και νότιες περιοχές. Ευδοκιμεί και αποδίδει καλύτερα σε αργιλοπηλώδη εδάφη, ενώ αποφεύγεται η καλλιέργειά του σε αμμώδη και συνεκτικά, διότι παρουσιάζει χαμηλότερες αποδόσεις. Προτιμά μέσης σύστασης έως βαριά και βαθιά εδάφη, με καλή αποστράγγιση, καθώς η περίσσεια υγρασίας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξή του. Οι ποικιλίες του κριθαριού διακρίνονται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες, τις χειμερινές (ανθεκτικές στο ψύχος), τις ανοιξιάτικες (ευαίσθητες στο ψύχος) και τις ενδιάμεσες. Μερικές από τις ποικιλίες κριθαριού είναι η Beka (ΥΓ-3335), η Αττική (ΥΓ-3309) και η Rivale (ΥΓ-2966).
Σε αντίθεση με το σιτάρι, το κριθάρι είναι αρκετά ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του χρόνου σποράς. Για την βλαστική ανάπτυξη απαιτεί θερμοκρασία μεταξύ 16-18 οC, ενώ για την αναπαραγωγική απαιτεί θερμοκρασία που κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35 οC. Ιδανική θερμοκρασία για πολλές λειτουργίες του φυτού θεωρούνται οι 25 οC. Ο λήθαργος του κριθαριού είναι πιο έντονος από το σιτάρι και οι θερμοκρασίες βλάστησης των σπόρων είναι οι 5 οC (ελάχιστη), 29 οC (άριστη) και 38 οC (μέγιστη). Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες (κοντά στους 40 οC) προκαλούν επιβράδυνση της άνθισης (κατά την πρώτη ανάπτυξη), ενώ σε συνδυασμό με την υψηλή σχετική υγρασία αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από σκωριάσεις.
Καλλιεργητικές τεχνικές
Εχθροί και Ασθένειες
Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας του κριθαριού, η φυτεία προσβάλλεται από διάφορους εχθρούς και ασθένειες. Οι σημαντικότεροι εχθροί είναι οι:
Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εχθρών, οι παραγωγοί συνιστάται να συμβουλευτούν το γεωπόνο τους για τη χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων σκευασμάτων. Επίσης, το κάψιμο της καλαμιάς και η χρήση πρώιμων ποικιλιών μπορεί να αποτρέψει τις προσβολές κατά το ευπαθές στάδιο των φυτών.
Η σημαντικότερη ασθένεια που προσβάλλει το κριθάρι είναι η ασθένεια γνωστή ως Κίτρινος νανισμός του κριθαριού (BYDV). Προκαλεί κιτρίνισμα των φύλλων και νανισμό στα φυτά, καθώς και μείωση της ανάπτυξης των ριζών, της γονιμότητας των σταχυών και του μεγέθους των καρπών. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με διάφορα είδη αφίδων. Για την αντιμετώπιση του ιού χρησιμοποιούνται ανθεκτικές ποικιλίες και έλεγχος των αφίδων με διασυστηματικά εντομοκτόνα. Επίσης, το κριθάρι προσβάλλεται συχνά και από σκωριάσεις, όπως και στην περίπτωση του σιταριού. Για την αντιμετώπισή τους, συνιστάται η χρήση ανθεκτικών και πρώιμων ποικιλιών, η καταστροφή των μολυσμένων φυτικών υπολειμμάτων και η χρήση θειοκαρβαμιδικών μυκητοκτόνων.
Η βρώμη θεωρείται ως το σιτηρό με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε υγρασία και για το λόγο αυτό καλλιεργείται κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας, καθώς χαρακτηρίζεται από συχνότερες βροχοπτώσεις. Έχει δημητριακό καρπό και καλλιεργείται για χρήση ως ζωοτροφή, καθώς και για ανθρώπινη κατανάλωση (νιφάδες βρώμης και αρτοσκευάσματα). Από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες στη χώρα μας ξεχωρίζει η κοινή βρώμη, η οποία απαιτεί υγρές και δροσερές περιοχές για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Επίσης, μεγάλο γεωργικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αγριοβρώμες (A. fatua, A. sterilis) διότι θεωρούνται ανθεκτικά ζιζάνια και δεν εξολοθρεύονται εύκολα.
Η βρώμη μπορεί να προσαρμοστεί σε ποικίλα εδάφη, αρκεί το έδαφος να έχει έστω και μικρή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία και να υπάρχει επαρκής αποστράγγιση. Αποδίδει σε βαριά, αργιλοπηλώδη και αμμώδη εδάφη με παρουσία αρκετής υγρασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή ανάπτυξη του φυτού είναι η καλή αποστράγγιση του εδάφους και να είναι γόνιμο. Για την ανάπτυξη της απαιτεί θερμοκρασία που κυμαίνεται από 0-5 οC έως και 25-31 οC. Ιδανική θερμοκρασία για πολλές λειτουργίες του φυτού θεωρούνται οι 25 οC. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες (μεγαλύτερες των 30 οC) προκαλούν επιβράδυνση της άνθισης, ενώ σε συνδυασμό με την υψηλή σχετική υγρασία αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από σκωριάσεις.
Καλλιεργητικές τεχνικές
Εχθροί και Ασθένειες
Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας της βρώμης, η φυτεία προσβάλλεται από διάφορους εχθρούς και ασθένειες. Οι σημαντικότεροι εχθροί είναι οι:
Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εχθρών, οι παραγωγοί συνιστάται να συμβουλευτούν το γεωπόνο τους για τη χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων σκευασμάτων.
Η σημαντικότερη ασθένεια που προσβάλλει τη βρώμη είναι η σκωρίαση και οφείλεται σε μύκητα. Το υγρό περιβάλλον θεωρείται ευνοϊκό για την ανάπτυξη του. Για την αντιμετώπιση των σκωριάσεων συνιστάται η χρήση ανθεκτικών και πρώιμων ποικιλιών, η καταστροφή των μολυσμένων φυτικών υπολειμμάτων και η χρήση θειοκαρβαμιδικών μυκητοκτόνων.
Πλατεία Τσιστοπούλου 5
50300, Σιάτιστα
Τηλ. +30 2465350100 • Email : info@voio.gr
Δήμος Βοΐου | |
Δημαρχείο | 2465-350100 |
Δ.Ε. Ασκίου | 2465-350200 |
Δ.Ε. Νεάπολης | 2468-350200 |
Δ.Ε. Τσοτυλίου | 2468-350100 |
Υπηρεσίες | |
Αστυνομικό τμήμα Σιάτιστας | 2465-021111 |
Αστυνομικό τμήμα Νεαπόλεως | 2465-002120 |
Ταχυδρομείο Σιάτιστας | 2465-021492 |
Ταχυδρομείο Νεάπολης | 2468-022319 |
Ταχυδρομείο Τσοτυλίου | 2468-031514 |
Ιερά Μητρόπολη Σισανίου & Σιατίστης |
2465-021365, 2465-021257 |