Όλες οι πληροφορίες που σχετίζονται με την αγροτική δραστηριότητα του δήμου Βοΐου
Η λαχανοκομία αποτελεί κλάδο της κηποκομίας, με αντικείμενο την καλλιέργεια λαχανικών. Στο παρελθόν, η καλλιέργειά τους περιορίζονταν στους κήπους και τα θερμοκήπια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο κλάδος έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται μεγάλες εκτάσεις με σύγχρονα μέσα και επιχειρηματικό σκοπό. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε απαραίτητα για τον άνθρωπο θρεπτικά συστατικά, ανόργανα στοιχεία και αποτελούν πηγή σημαντικών βιταμινών.
Το μαρούλι (Lactuca sativa), είναι ένα ετήσιο, γρήγορης ανάπτυξης ποώδες φυτό του γένους Lactuca και της οικογένειας Asteraceae. Καλλιεργείται ως φυλλώδες λαχανικό και αποτελεί σημαντικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής, κυρίως στις σαλάτες. Τα φύλλα του μπορεί να είναι λεία, κατσαρά ή στρογγυλά. Χαρακτηριστικό τους η ποικιλία στα χρώματα, με τα πιο κοινά να είναι το πράσινο και το κόκκινο. Ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο και δροσερό κλίμα καθώς είναι ευαίσθητο σε υψηλές θερμοκρασίες. Στη χώρα μας καλλιεργείται από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, ενώ σε περιοχές με ψυχρό κλίμα μπορεί να καλλιεργηθεί το καλοκαίρι. Προτιμά εδάφη με αρκετή υγρασία και χρειάζεται επαρκή φωτισμό. Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι μεταξύ 7-18 οC. Υπάρχει πληθώρα ποικιλιών, με τις πιο διαδεδομένες να είναι οι εξής:
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Το λάχανο (Brassica oleraceae var. capitata) είναι ένα διετές, φυλλώδες λαχανικό του γένους Brassica και της οικογένειας Brassicaceae. Καλλιεργείται ως ετήσιο για το φύλλωμά του και αποτελεί σημαντικό συστατικό στις σαλάτες της Μεσογειακής διατροφής. Τα φύλλα του μπορεί να είναι λεία, τρυφερά ή τσαλακωμένα. Χαρακτηριστικό τους η ποικιλία στα χρώματα, με τα πιο κοινά να είναι το πράσινο, το κόκκινο και το μωβ. Η κεφαλή του, γνωστή ως καρδιά, έχει κωνικό ή σφαιρικό σχήμα και διακρίνεται στις επιμέρους κατηγορίες:
Το λάχανο μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους εδαφών, ενώ δεν αποδίδει ικανοποιητικά σε όξινα εδάφη. Προτιμά εδάφη με καλή αποστράγγιση, για να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των ριζών. Είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και ευδοκιμεί σε δροσερά κλίματα, ενώ είναι αρκετά ευαίσθητο σε υψηλές θερμοκρασίες. Παρά την αντοχή που επιδεικνύει σε παγετούς, είναι δυνατόν να διαταραχθεί ο παραγωγικός του κύκλος εάν εκτεθεί για μακρά περίοδο σε θερμοκρασίες κάτω των 10 οC. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που επικρατούν για αρκετό χρονικό διάστημα θερμοκρασίες πάνω από 25 οC. Στη χώρα μας καλλιεργείται τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο και την άνοιξη. Ορισμένες ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν και το καλοκαίρι. Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι μεταξύ 15-18 οC. Ανάλογα με την διάρκεια του βιολογικού τους κύκλου, τα λάχανα διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Η πιπεριά είναι ένα θαμνώδες, ποώδες φυτό που ανήκει στο γένος Capsicum και την οικογένεια των Σολανωδών, όπου ανήκουν οι τομάτες και οι μελιτζάνες. Καλλιεργείται για τους καρπούς της, οι οποίοι είναι βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής. Χαρακτηριστικό των καρπών αποτελεί η τραγανή, έντονη γεύση τους καθώς και το δυνατό άρωμά τους. Ο καρπός είναι πολύσπερμος με χαρακτηριστικό πράσινο ή κιτρινοπράσινο χρώμα. Κατά την ωρίμανση, το χρώμα του γίνεται κόκκινο ή κίτρινο. Ανάλογα με την ποικιλία, το σχήμα μπορεί να είναι σφαιρικό ή κωνικό και μακρύ.
Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία και μέσης σύστασης έδαφος με καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται ζεστό περιβάλλον για να βλαστήσουν οι σπόροι (τουλάχιστον 24 οC), ενώ δεν αντέχει το κρύο και τους δυνατούς ανέμους. Η κατάλληλη εποχή για να σπείρουμε πιπεριές, κατά προτίμηση σε σπορείο, είναι κατά τα μέσα Φεβρουαρίου, έτσι ώστε τα νεαρά φυτά να είναι έτοιμα για μεταφύτευση μέσα στον Απρίλιο. Ο σπόρος της πιπεριάς χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες για να βλαστήσει υπό ευνοϊκές συνθήκες (περιβάλλον με σχετική υγρασία και θερμοκρασία 20οC). Οι πιπεριές διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις καυτερές (Cayenne, Red Chili) και τις γλυκές (Paprika, Bell). Η καψαϊκίνη που βρίσκεται στο εσωτερικό των καυτερών πιπεριών είναι ο κύριος λόγος της καυστικότητάς τους. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια της πιπεριάς είναι αρκετά διαδεδομένη σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει πληθώρα ποικιλιών, με τις κυριότερες να είναι:
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Η αγγουριά (Cucumis sativus) είναι ένα ετήσιο, αναρριχώμενο φυτό του γένους Cucumis και της οικογένειας των κολοκυνθοειδών, στην οποία ανήκουν το πεπόνι, το κολοκύθι και το καρπούζι. Καλλιεργείται για τους καρπούς της και αποτελεί βασικό συστατικό στις σαλάτες της μεσογειακής διατροφής. Καλλιεργείται σε θερμοκήπια και στην ύπαιθρο τους καλοκαιρινούς μήνες. Το φυτό μπορεί να προσαρμοστεί σε όλους τους τύπους εδαφών. Αποδίδει καλύτερα σε γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία για να μπορέσει να βλαστήσει και για το λόγο αυτό προτιμάται η καλλιέργειά του σε θερμοκήπια. Η άριστη θερμοκρασία για γρήγορο φύτρωμα είναι μεταξύ 30 κα 35 οC.
Κάθε φυτό φέρει άνθη αρσενικού και θηλυκού γένους. Οι βλαστοί του είναι μεγάλοι και έρπουν, φτάνοντας ακόμα και τα 3 μέτρα. Ο καρπός έχει επίμηκες κυλινδρικό σχήμα και το χρώμα του είναι πράσινο εξωτερικά, ενώ λευκό ή ελαφρώς πράσινο εσωτερικά. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αγγουριών στην Ελλάδα, με τις κυριότερες να είναι το Καλυβιώτικο, η ποικιλία Αττικής και Κνωσού. Οι ποικιλίες αυτές προορίζονται για νωπή κατανάλωση. Στα θερμοκήπια καλλιεργούνται τα υβρίδια Titan, Ρέα, Λητώ, Sandra, Femina και Pepinex.
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Η τομάτα ή αλλιώς ντομάτα (Solanum lycopersicum) ανήκει στο γένος Solanum και την οικογένεια των Σολανωδών, μαζί με τη πιπεριά και τη μελιτζάνα. Η παραγωγική ζωή του φυτού είναι μικρή και καλλιεργείται ως ετήσιο. Καλλιεργείται για τους εδώδιμους καρπούς της, οι οποίοι αποτελούν κύριο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας. Επίσης, οι καρποί της ντομάτας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σάλτσας, με σκοπό τη χρήση της στη μαγειρική. Χαρακτηριστικό των καρπών αποτελεί η ζουμερή, απαλή τους γεύση. Ο καρπός είναι σφαιρικός με χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, το οποίο οφείλεται στη χρωστική που περιέχει, το λυκοπένιο. Το χρώμα αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 21-22 οC. Το φυτό παρουσιάζει προβλήματα στο χρωματισμό σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 24 οC ή πέφτουν κάτω από τους 13 οC. Πριν την ωρίμανση, η τομάτα έχει πράσινο χρώμα.
Ανάλογα με το μέρος όπου θα καλλιεργηθεί, η τομάτα διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Στις υπαίθριες τομάτες (ημιαναρριχώμενες) και τις τομάτες θερμοκηπίου (αναρριχώμενες). Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια νέα μέθοδος καλλιέργειας, η υδροπονική καλλιέργεια τομάτας. Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία και ελαφρύ έδαφος με καλή αποστράγγιση. Σε περίπτωση καλλιέργειας σε βαθιά εδάφη, κρίνεται αναγκαίο ένα βαθύ όργωμα το προηγούμενο φθινόπωρο (για φύτευση την άνοιξη). Επίσης, για την καταπολέμηση των ζιζανίων χρειάζεται σκάλισμα ή κάλυψη του εδάφους με μαύρο πλαστικό φύλλο.
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Πλατεία Τσιστοπούλου 5
50300, Σιάτιστα
Τηλ. +30 2465350100 • Email : info@voio.gr
Δήμος Βοΐου | |
Δημαρχείο | 2465-350100 |
Δ.Ε. Ασκίου | 2465-350200 |
Δ.Ε. Νεάπολης | 2468-350200 |
Δ.Ε. Τσοτυλίου | 2468-350100 |
Υπηρεσίες | |
Αστυνομικό τμήμα Σιάτιστας | 2465-021111 |
Αστυνομικό τμήμα Νεαπόλεως | 2465-002120 |
Ταχυδρομείο Σιάτιστας | 2465-021492 |
Ταχυδρομείο Νεάπολης | 2468-022319 |
Ταχυδρομείο Τσοτυλίου | 2468-031514 |
Ιερά Μητρόπολη Σισανίου & Σιατίστης |
2465-021365, 2465-021257 |