Κατά τη διάρκεια του πενθημέρου 18 – 23 Ιουνίου το Βόιο ήταν κατάμεστο με μουσικές, χορούς, όργανα, χρώματα, φορεσιές και χαμόγελα από όλες τις πλευρές του πλανήτη! Ο λόγος που συνέβη αυτό… φυσικά το, καθιερωμένο πλέον, ετήσιο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Βοΐου, το οποίο διοργανώνει ο Δήμος μας, που σηματοδοτεί την έναρξη του πολιτιστικού καλοκαιριού. Φέτος το φεστιβάλ φιλοξένησε χορευτικά γκρουπ από το μακρινό Κιργιστάν, την εξωτική Κολομβία, την μαγευτική Σλοβακία, την εντυπωσιακή Κροατία και τη γειτονική Βουλγαρία. 150 χορευτές, μουσικοί, συνοδοί και διοργανωτές σε ένα άριστο συνονθύλευμα και πάντρεμα λαών και πολιτισμών. Κάθε παράσταση ήταν φαντασμαγορική και κάθε γωνιά του Βοίου, βίωσε την μυσταγωγική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι παραδοσιακές μουσικές, καθώς οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Τσοτύλι (Τελετή Έναρξης), στην Σιάτιστα (Κεντρική Παράσταση), στην Εράτυρα, στην Γαλατινή, στον Πεντάλοφο καθώς και στη Νεάπολη (Τελετή Λήξης).
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΛΑΓΚΑΔΑ
‘ Η ΜΥΓΔΟΝΙΑ’
Ο Π.Ο.Λ. «Η ΜΥΓΔΟΝΙΑ» ξεκίνησε το 1990, από μια φιλική συντροφιά επιστημόνων
και φοιτητών, σαν πολιτιστικό τμήμα της τοπικής εκκλησίας, με ευθύνη του Αρχιμανδρίτη
π. Θεοδοσίου Εμμανουήλ, σε συνεργασία με τον σημερινό χοροδιδάσκαλο κ.
Καραθεοδώρου Σάκη .
Το 2000 ιδρύεται ο Πολ. Οργ. Λαγκαδά, ο οποίος αυτονομείται και αποκτά τη
σημερινή του νομική υπόσταση, διευρύνοντας έτσι τις δραστηριότητές του.
Χορωδία παραδοσιακού και έντεχνου τραγουδιού, ανοιχτό πανεπιστήμιο και σχολή
γονέων, θερινός κινηματογράφος, μαθήματα ζωγραφικής, λογοτεχνικά και μουσικά
βραδινά, τμήμα ποτών και γλυκών, είναι κάποιες από τις δραστηριότητες με τις οποίες
ασχολούνται μέλη όλων των ηλικιών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σημαντικό κομμάτι του οργανισμού αποτελούν οι χορευτικές ομάδες οι οποίες
δραστηριοποιούνται από το 1990, με πολύ μεράκι στο χώρο της λαϊκής μας παράδοσης.
Χοροί, τραγούδια, ήθη και έθιμα της περιοχής μας αλλά και όλης της χώρας, μετά από
έρευνα, και με σεβασμό σε ό,τι μας έχει παραδοθεί, διδάσκονται και παρουσιάζονται σε
κάθε ευκαιρία και όπου κληθεί η χορευτική μας ομάδα. Ήδη στα 35 χρόνια λειτουργίας του
ο σύλλογός μας έχει εμφανισθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με πολύ κολακευτικά
σχόλια.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ομάδα παραστάσεων του συλλόγου μας παίρνει μέρος
κάθε χρόνο σε φεστιβάλ του εξωτερικού ανελλιπώς από το 2000 , προβάλλοντας τη χώρα
μας διεθνώς. Άλλωστε «Η ΜΥΓΔΟΝΙΑ» είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής
Τέχνης (ΔΟΛΤ)
Η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, η διάσωση και διάδοση της λαϊκής
παράδοσης μας αποτελούν κορυφαίες επιδιώξεις του οργανισμού μας.
Χοροδιδάσκαλος: Πρόεδρος
Καραθεοδώρου Σάκης Μούτλια Μαρία
Εκπαιδευτικό
ΚΟΛΟΜΒΙΑ – Fundación Artística del Tundama
Το «Fundación Artística del Tundama» ιδρύθηκε το 1997 από τη Felisa Hurtado και είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που έχει ως στόχο τη διατήρηση και την προώθηση της κολομβιανής λαογραφίας και του πολιτισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Μέσω εκπαιδευτικών και ερευνητικών πρωτοβουλιών, το ίδρυμα προσπαθεί να μοιραστεί την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κολομβίας σε όλο τον κόσμο. Με μεγάλη εμπειρία, έχει παρουσιάσει με επιτυχία τις κολομβιανές παραδόσεις σε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Με τη διοργάνωση εργαστηρίων, εκθέσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών, το «Fundación Artística del Tundama» προωθεί τη βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση των ποικίλων παραδόσεων της Κολομβίας. Γιορτάζει την καλλιτεχνική κληρονομιά της χώρας και διασφαλίζει ότι οι μελλοντικές γενιές μπορούν να βιώσουν και να εκτιμήσουν τη ζωντανή πολιτιστική ποικιλομορφία της κολομβιανής λαογραφίας.
KROATIA– FOLKLORNI ANSAMBL POŽEGA
Η πρώτη αναφορά στην ερασιτεχνική λαογραφική δραστηριότητα σχετίζεται με την ίδρυση του KUD «Nikola Demonja» στη Slavonska Požega το 1963. Με την παύση των εργασιών μετά από αρκετά χρόνια, υπάρχει μια πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση ενός αντιπροσωπευτικού συνόλου στην πόλη Požega. Το 2005, μια ομάδα ενθουσιωδών για τη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων συγκεντρώθηκε ξανά και έτσι ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο με το νέο όνομα της πόλης στην οποία βρίσκεται.
Με αποκλειστικό γνώμονα πάνω απ’ όλα την αγάπη για την παραδοσιακή ή πρωτότυπη λαϊκή παράδοση και προσαρμοζόμενοι στους νέους καιρούς, αγαπάμε επίσης τα παλιά τραγούδια της πόλης και τη χορογραφημένη λαϊκή παράδοση. Ο θίασος λειτουργεί σε τέσσερα τμήματα: τμήμα λαϊκής τέχνης ενηλίκων, τμήμα ταμπουρίτσας, τραγούδι και παιδικό τμήμα λαϊκής τέχνης. Συμμετέχουμε σε όλα τα σημαντικότερα φεστιβάλ πρωτότυπου φολκλόρ στην Κροατία, από τα οποία ξεχωρίζουν στην πρώτη θέση το Đakovački vezovi και το Vinkovačke jeseni. Εμφανιστήκαμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού στο Ζάγκρεμπ και στο Φεστιβάλ Λαϊκών Ιστορικών Χορών. Συμμετείχαμε σε φεστιβάλ φολκλόρ σε όλη την πατρίδα, αλλά και εκτός αυτής, σε διεθνή φεστιβάλ φολκλόρ στο εξωτερικό : Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σλοβενία, Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία…. Είμαστε ο πρώτος πολιτιστικός και καλλιτεχνικός θίασος από τη Δημοκρατία της Κροατίας που εμφανίστηκε στο Mostovi Balkana στο Prijepolje. Το 2008, το σύνολο έλαβε βραβείο από την πόλη Požega για το αφοσιωμένο έργο του ως αναγνώριση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το σύνολο συμμετείχε σε πολλά έργα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Δημοκρατίας της Κροατίας, την κομητεία Požega-Slavonia και την πόλη Požega.
Το λαογραφικό σύνολο της Požega είναι επίσης συνδιοργανωτής του περίφημου Φεστιβάλ Χρυσές Χορδές της Σλαβονίας ( Zlatne žice Slavonije), όπου συμμετέχει τακτικά τόσο στη διοργάνωση όσο και στο πρόγραμμα κάθε χρόνο. Είμαστε μέλη του έγκριτου παγκόσμιου οργανισμού CIOFF, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO, και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη συνεργασία με παιδιά και νέους.
Εδώ και αρκετά χρόνια, έχουμε επιλεγεί ως η καλύτερη ομάδα του νομού τόσο στην κατηγορία του πρωτότυπου φολκλόρ όσο και στη χορογραφημένη παράσταση.
Το σύνολο συμμετέχει ενεργά στην προώθηση και προστασία των άυλων πολιτιστικών αγαθών της Κροατίας και της Σλαβονίας, που προστατεύονται από την UNESCO.
Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος λαογραφίας ενηλίκων είναι ο παιδαγωγός λαογραφίας Nikola Kramar, ο οποίος είναι επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής για τα λαογραφικά προγράμματα του Festival Zlatne žice Slavonije.
ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ “ΠΙΡΙΝΣΚΑ ΚΙΤΚΑ”
Μέρος του CPLR – CLTRDB
Καλλιτεχνική Ηγεσία:
Το Παιδικό και Νεανικό Λαογραφικό Συγκρότημα “Πιρίνσκα Κίτκα” ιδρύθηκε το 1965, υπό τη διεύθυνση του χορογράφου Μπρατόι Μπράτοεφ. Το όνομα του συγκροτήματος συμβολίζει τον πλούτο, την ποικιλομορφία και την πολύχρωμη παράδοση της περιοχής του Πίριν. Από την ίδρυσή του, το συγκρότημα ανέπτυξε έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, με στόχο τη διατήρηση και διάδοση της βουλγαρικής λαϊκής παράδοσης.
Το 2016, το συγκρότημα εντάχθηκε στο CPLR – CLTRDB (Κέντρο Προσωπικής και Μαθησιακής Ανάπτυξης – Κέντρο Ανάπτυξης Ταλέντων και Πόρων στο Μπλαγκόεβγκραντ). Με καλλιτεχνική διεύθυνση από τους Βασίλ Γκεόργκιεφ και Ρίλκα Γκεοργκίεβα και μουσική καθοδήγηση από τους Μπόγιαν Μπόγιανοφ και Ντιμάνα Τσούρεβα-Μπόγιανοβα, η “Πιρίνσκα Κίτκα” συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα της περιοχής.
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ – ADIS
Η ιστορία του φωνητικού-χορογραφικού συνόλου «ADIS».
Το σύνολο «Adis» βασίστηκε στο χορογραφικό παράρτημα της Παιδικής Σχολής Τέχνης № 4 το 2001. Αποτελείται από περισσότερους από 300 συμμετέχοντες, από 4 έως 35 ετών. Είναι δάσκαλοι, οι καλύτεροι μαθητές και απόφοιτοι του χορογραφικού κλάδου της σχολής. Το ρεπερτόριο του συγκροτήματος είναι λαϊκοί χοροί της Κιργιζίας, σύγχρονος χορός, χοροί του κόσμου.
Το «Adis» συμμετέχει σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας: «Ημέρα Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Κιργιζίας», «Ημέρα της πόλης Μπισκέκ», «Nooruz», “Πρωτοχρονιά”, «Διεθνής Ημέρα του Παιδιού», «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας», κ.λπ.
Από το 2002, το συγκρότημα συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς που διεξάγονται στην επικράτεια της ΚΑΚ. Η δραστηριότητα αυτή χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα διπλώματα, τιμητικά διπλώματα, πιστοποιητικά και ευχαριστήριες επιστολές. Η «Adis» έχει πολλές νίκες, μετάλλια και άλλα βραβεία.
Από το 2010, το φωνητικό-χορογραφικό σύνολο «Adis». συνεργάζεται και συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ, τα οποία πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του CIOFF. Η ομάδα εκπροσώπησε τη λαϊκή τέχνη της Κιργιζίας σε διάφορες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Τουρκία, η Ινδία, η Γαλλία, το Βασίλειο του Μαρόκου, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ελλάδα, η Ιταλία κ.λπ.
Το 2012, το σύνολο έγινε δεκτό στο CIOFF, στο Παγκόσμιο Συνέδριο στη Γαλλία.
Το 2016 η ADIS συμμετείχε στην Παγκόσμια Folkloriada στο Μεξικό.
Το 2021 – Παγκόσμια Folkloriada στην Ούφα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στις χώρες όπου το σύνολο είχε παραστάσεις, το κοινό έμεινε πολύ ικανοποιημένο από το υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας, τις πρωτότυπες εθνικές ενδυμασίες και την ενέργεια των χορών.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ- TOPĽAN
Η ιστορία του συνόλου χρονολογείται από το 1973. Από το 1975 , η χορευτική ομάδα «Kožiar» ονομάζεται TOPĽAN από τον ποταμό που διασχίζει την περιοχή ŠARIŠ.
Κατά τη διάρκεια των ετών της ύπαρξής του, το συγκρότημα εμφανίστηκε σε πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ λαογραφίας τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό (Ολλανδία, Τουρκία, Γερμανία, Τσεχία, Κροατία, Ισραήλ κ.λπ.).
Στην εγχώρια σκηνή, το σύνολο συμμετείχε σε πολλά κορυφαία φεστιβάλ. Κάθε χρόνο, το σύνολο εμφανίζεται σε 3-4 ξένα φεστιβάλ και εκπροσωπεί με επιτυχία την παραδοσιακή σλοβακική λαϊκή κουλτούρα.
Η περιοχή μας βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σλοβακίας, το οποίο ονομάζεται Šariš. Από την ίδρυσή του, το συγκρότημα έχει διατηρήσει πολλούς χορούς και τραγούδια από τις περιοχές Šariš και Zemplin. Το παρουσιαζόμενο πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από χορούς ζευγαριών όπως Šariš polka, czardas, verbung, συνοδευόμενους από μουσική cimbalom. Η συνολική εντύπωση συμπληρώνεται από τις λαϊκές φορεσιές Šariš που είναι χαρακτηριστικές για την περιοχή του Άνω Šariš.
Η διάρκεια του προγράμματος εξαρτάται από το αίτημα του διοργανωτή (μέγιστο 60 λεπτά).
Δήμος Βοΐου | |
Δημαρχείο | 2465-350100 |
Δ.Ε. Ασκίου | 2465-350200 |
Δ.Ε. Νεάπολης | 2468-350200 |
Δ.Ε. Τσοτυλίου | 2468-350100 |
Υπηρεσίες | |
Αστυνομικό τμήμα Σιάτιστας | 2465-021111 |
Αστυνομικό τμήμα Νεαπόλεως | 2465-002120 |
Ταχυδρομείο Σιάτιστας | 2465-021492 |
Ταχυδρομείο Νεάπολης | 2468-022319 |
Ταχυδρομείο Τσοτυλίου | 2468-031514 |
Ιερά Μητρόπολη Σισανίου & Σιατίστης |
2465-021365, 2465-021257 |