Δήμος Βοΐου: ένας ευλογημένος τόπος
Καλώς ήρθατε σ’ έναν τόπο με βαθιές ρίζες στην παράδοση και την ιστορία. Εδώ, όπου το μεγαλείο της φύσης συναντά το μεγαλείο της Ελληνικής φιλοξενίας. «Στο δικό μας Βόϊο», όπως το αποκαλούν όσοι το ζουν κι όσοι το επισκέπτονται.
Η ιστορία του τόπου χάνεται στα βάθη των αιώνων και η ονομασία έρχεται από πολύ παλιά. Αρχαίοι Έλληνες γεωγράφοι, όπως ο Στράβων, έτσι χαρακτήριζαν ολόκληρη την Πίνδο, αναφέροντας πως το Βόιο είναι ένα μακρύ βουνό που τερματίζει στη γη της Αιτωλίας. Πολύ αργότερα, όταν οι Ευρωπαίοι εξερευνητές ταξίδευαν για να χαρτογραφήσουν την άγνωστη, σκοτεινή και κατακτημένη από τους Οθωμανούς Ελλάδα, ανέφεραν στα γραπτά τους ότι το Βόιο τους είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, εξαιτίας του πλήθους και της ιδιαιτερότητας των κορυφών του.
Στα θεμέλια της Πίνδου, ανάμεσα στους γίγαντες του Γράμμου, του Σμόλικα και της Βασιλίτσας βρίσκεται το Βόϊο. Εδώ ξεκινούν οι ψηλές οροσειρές, τα περήφανα πέτρινα χωριά και ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, ο Αλιάκμονας. Από τα δυτικά του Βοΐου ξεκινάει άλλος ένας ιστορικός ποταμός, ο Σαραντάπορος ο Πρασινονέρης, ο οποίος διασχίζοντας την Ήπειρο, ενώνεται με τον Αώο. Το Βόϊο τέμνει με τέτοιο τρόπο τη Δυτικομακεδονική γη ώστε τα νερά της ανατολικής του πλευράς να καταλήγουν στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ αυτά της δυτικής στο Ιόνιο.
Πρόκειται για ένα από τα πιο δασωμένα και πυκνοκατοικημένα βουνά της Ελλάδας. Στα πλούσια οικοσυστήματά του, που περιλαμβάνουν πολλά μικτά δάση, κυριαρχεί η βελανιδιά, η καστανιά, η οξιά, το πεύκο, το έλατο, ενώ υπάρχουν επίσης και ρόμπολα. Η χαμηλή βλάστηση του βουνού διαθέτει πλούσιο τσάι, σαλέπι, πρασσάκο και πολλές τριανταφυλλιές.
Το Βόϊο αποτελεί βιότοπο κάθε είδος άγριας πανίδας που μπορεί να συναντήσει κανείς στη Βόρεια Ελλάδα, όπως ελάφια, ζαρκάδια, λύκους, αγριόχοιρους, αρκούδες, αετούς, γεράκια, μπούφους, σκίουρους, αλεπούδες, αγριόγατες, αλλά και ψάρια.
Τα χωριά του Βοΐου, τα λεγόμενα Καστανοχώρια ή Μαστοροχώρια σχηματίζουν ένα ξεχωριστό σύνολο με μοναδική φύση, παράδοση και αρχιτεκτονική.
Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής του Ανω Βοΐου επικεντρώνεται στο γεγονός ότι αποτελεί μια καταπράσινη ημιορεινή περιοχή που σε συνδυασμό με το υγιεινό εύκρατο κλίμα προσφέρεται στους φυσιολάτρες και σε όσους θέλουν να περιδιαβούν όμορφους μικρούς οικισμούς.
Τα Όντρια όρη που δεσπόζουν στην περιοχή, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με καταπληκτικά φυσικά τοπία, πολύμορφα βράχια, μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Αίσθηση προκαλούν οι παλιοί θρύλοι για τους λάκκους που υπάρχουν εκεί.
Πολυμορφία και πολυποικιλότητα σε όλα τα επίπεδα Πέντε διαφορετικές δημοτικές ενότητες συνθέτουν ένα ιδιαίτερο όλον. Το φυσικό τοπίο εναλλάσσεται με κινηματογραφικούς ρυθμούς, από πετρώδες σε πράσινο και από άνυδρο σε ένυδρο από αστικό σε φυσικό , με τα «Όντρια «να δεσπόζουν δημιουργώντας μια αίσθηση μυστηρίου. Το δομημένο περιβάλλον ακόμη και στα σημεία που θυμίζουν αστικό, περικλείει μυστικά θαύματα αρχιτεκτονικής και χώρους θρησκευτικής λατρείας, που ορίζουν τις υψηλές αποτιμήσεις των κατοίκων για περισσότερο από τρεις αιώνες. Τα διάσπαρτα πέτρινα χωριά στις πλαγιές των βουνών, μοιάζουν ως φυσική προέκταση, δημιούργημα της φύσης και όχι του ανθρώπου. Τα τοπικά προϊόντα και οι γεύσεις ποικίλουν, κάποια μέρη δέχθηκαν επιρροές από τη Ευρώπη και άλλα από τη Ανατολή, ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες. Οι γιορτές και τα έθιμα είναι είτε λατρευτικά είτε ευχαριστιών προς την γη που προφέρει απλόχερα τους καρπούς της, μεταφέρουν στοιχεία από όλες τις εποχές που έχουν διανύσει. Εδώ ακόμη και οι θρύλοι εναλλάσσονται κινηματογραφικά, ξεκινώντας από το νερό με βέλη έρωτα και καταλήγοντας στον ψίθυρο της οξιάς που χαρίζει αυτογνωσία ξετυλίγοντας το θαύμα της ανθρώπινης ύπαρξης .
Βόϊο. Ανεξερεύνητο και μαγευτικό σας περιμένει να το ανακαλύψετε……
Ο σημερινός Δήμος Βοΐου με πρωτεύουσα την Σιάτιστα και ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου τη Νεάπολη, μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «Καλλικράτης» περιλαμβάνει τα Δ.Δ. Τσοτυλίου, Νεαπόλεως, Άσκιου, Πενταλόφου και Σιάτιστας.
Το Δ.Δ. Τσοτυλίου ένα γραφικό κομμάτι του Δήμου Βοϊου. Σε υψόμετρο από 600 έως 1.100 μέτρα φωλιασμένο ανάμεσα στις οροσειρές Σινιάτσικο – Μπούρινο και Βόϊο – Σμόλικα ξεδιπλώνει τις αμέτρητες πλαγιές και τις χαράδρες του σε ένα πανέμορφο τοπίο.
Οι ρίζες της Ιστορίας του ΔΔ. Νεαπόλεως ξεκινούν από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου.
Το φυσικό περιβάλλον του Δ.Δ Ασκίου προσδιορίζεται από το ομώνυμο ορεινό συγκρότημα, το Άσκιο. Τα έξι χωριά του Δ.Δ Ασκίου (Γαλατινή, Εράτυρα, Καλονέρι, Νάματα, Πελεκάνος και Σισάνι) βρίσκονται στις δυτικές, νότιες και ανατολικές υπώρειες του Σινιάτσικου, της υψηλότερης κορυφής του Ασκιου που έχει υψόμετρο 2.111 μέτρα. Από τις Βόρειες πλαγιές της κορυφής αυτής πηγάζει ο Μύριχος, ο χειμαροπόταμος που διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Δήμου και καταλήγει στον ποταμό Αλιάκμονα.
Η περιοχή του Πενταλόφου βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο νότιο τμήμα του Βοΐου, μεταξύ των Νομών Καστοριάς και Γρεβενών, αποτελώντας το δυτικότερο και ίσως το ωραιότερο κομμάτι του Νομού Κοζάνης. Γειτονικά της χωριά είναι το Επταχώρι, η Σαμαρίνα, η Καλλονή, το Δοτσικό, ο Αυγερινός και η Μόρφη. Σε αυτό τον τόπο βρίσκεται ο Ζουπανιώτικος Αηλιάς, η μία από τις δύο ψηλότερες κορυφές του βουνού, η τεχνητή λίμνη του Βυθού στο φράγμα του ποταμού Πραμόριτσα, τα μεικτά δάση του Τάλιαρου πίσω από το Δίλοφο και το πέτρινο γεφύρι της Σβόλιανης.
Τέλος η Σιάτιστα με τα ξακουστά αρχοντικά της, μία πόλη που γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη της φιλοξενίας με πλούσια παράδοση και ιστορία.
Ο ορεινός όγκος του Βοϊου ενδείκνυται για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, δασικών οικοσυστημάτων και δραστηριοτήτων, με κυρίαρχο σκοπό την περιβαλλοντική προστασία και την αναβάθμιση της περιοχής με ευεργετικές επιδράσεις κυρίως στον τομέα της συγκράτησης αλλά και προσέλκυσης πληθυσμού στην περιοχή.
Σιάτιστα
Νεάπολη
Γαλατινή
Τσοτύλι
Πεντάλοφος
Πλατεία Τσιστοπούλου 5
50300, Σιάτιστα
Τηλ. +30 2465350100 • Email : info@voio.gr
Δήμος Βοΐου | |
Δημαρχείο | 2465-350100 |
Δ.Ε. Ασκίου | 2465-350200 |
Δ.Ε. Νεάπολης | 2468-350200 |
Δ.Ε. Τσοτυλίου | 2468-350100 |
Υπηρεσίες | |
Αστυνομικό τμήμα Σιάτιστας | 2465-021111 |
Αστυνομικό τμήμα Νεαπόλεως | 2465-002120 |
Ταχυδρομείο Σιάτιστας | 2465-021492 |
Ταχυδρομείο Νεάπολης | 2468-022319 |
Ταχυδρομείο Τσοτυλίου | 2468-031514 |
Ιερά Μητρόπολη Σισανίου & Σιατίστης |
2465-021365, 2465-021257 |