Σύσκεψη επιστημόνων και ερευνητών για την υλοποίηση του project "AGROVOIO" πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Βοΐου το Σάββατο 22/05/2021 στο Τραμπάντζειο Λύκειο Σιάτιστας.
Το project "AGROVOIO" αφορά την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού προγράμματος ανάπτυξης στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της εκτροφής γουνοφόρων, της αμπελουργίας, της μελισσοκομίας, των ιχθυοκαλλιεργειών, της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, της τυροκομίας και του αγροτουρισμού, με κέντρο αναφοράς τις εκτάσεις του αγροκτήματος της Νεάπολης. Βασικό στόχο του εγχειρήματος αποτελεί η ενσωμάτωση της καινοτομίας, της ερευνάς, της εκπαίδευσης σε νέες τεχνολογίες και η δημιουργία - προώθηση νέων ποιοτικών προϊόντων.
Εδώ και ένα χρόνο ο Δήμος Βοΐου σχεδιάζει το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας και οργανώνει την υλοποίηση του στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ΣΔΑΜ (ΕΜεΠΔΑΜ 2020-2023) που όπως είναι γνωστό αφορά την μεταλιγνιτική περίοδο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν :
α) Από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας : Δρ. Μαρόπουλος Στέργιος Αντιπρύτανης και Πρόεδρος ΕΛΚΕ, ο Δρ. Τσανακτσίδης Κων/νος Επιστημονικός Υπεύθυνος του project και ο Επίκουρος Καθηγητής Στημονιάρης Δημήτρης
β) Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων : ο Δρ. Σκούφος Ιωάννης και η Δρ. Τζιώρα Αθηνά
γ) Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας : ο Δρ. Μαδέσης Παναγιώτης και ο Δρ. Εξαδάκτυλος Αθανάσιος
δ) Από το ΑΠΘ : ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μιχαηλίδης Γεώργιος
ε) Από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών : ο Δρ. Μπιλάλης Δημήτριος ( διαδικτυακά)
στ) από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ : ο Διευθύνων Σύμβουλος Δρ. Χατζηνικολάου Παναγιώτης (διαδικτυακά)
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος στην ομιλία του, «Η ένταση και το μέγεθος των προκλήσεων της μεταλιγνιτικής εποχής, απαιτούν μια επιθετική και ολιστική αντιμετώπιση του αγροδιατροφικού τομέα, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας και ο Δήμος Βοϊου είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίησή του πρωτοποριακού εγχειρήματος "AGROVOIO" σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα. Η συμμετοχή της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας στο "AGROVOIO" είναι κρίσιμο σημείο επιτυχίας και η δεδομένη συμμετοχή της θα αποτελέσει βασικό πυλώνα υλοποίησης του σχεδίου, τοποθετώντας τον τομέα της Αγροδιατροφής σε νέες βάσεις, πιο δυνατές, πιο σύγχρονες και θα βοηθήσει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα, με αιχμή την καινοτομία και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».