Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους ηλικίας από 5 έως 25 ετών, αλλά και σε ενήλικες με αναπηρία άνω των 50 ετών λόγω του ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στις οποίες μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Δεν αποτελούν δομές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Εκτός από τα ειδικά σχολεία, τα ΚΔΑΠμεΑ αποτελούν πανελλαδικά τις μόνες δομές παιδαγωγικού χαρακτήρα που φιλοξενούν παιδιά και άτομα με αναπηρίες αποτρέποντας την ιδρυματοποίηση αυτών των ατόμων.

Πρωτοσυστάθηκαν το 2000 με σκοπό να απασχολήσουν παιδιά σε ένα ασφαλές περιβάλλον με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Σε ένα ΚΔΑΠ μεΑ εργάζονται κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνικοί φροντιστές,ψυχολόγοι, γυμναστές ειδικής αγωγής, καθηγητές μουσικής,καθηγητές εικαστικών, καθηγητές πληροφορικής, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί.

Κύριος στόχος είναι να προσφέρουν γνήσια αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και δημιουργική απασχόληση σε παιδιά και άτομα  με αναπηρία 35% και άνω είτε σε πρωινό ωράριο για όσους δε φοιτούν σε ειδικά σχολεία είτε σε απογευματινό ωράριο για τα παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολεία γενικού πληθυσμού μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου.

Οι δραστηριότητες μπορεί να είναι είτε ατομικές είτε ομαδικές και ο ελεύθερος χρόνος αξιοποιείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχύει τη δημιουργικότητα, που είναι τόσο ανεκτίμητη στη ζωή όλων μας.

Τα ΚΔΑΠμεΑ εξυπηρετούν περιπτώσεις όπως: σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση όλων των βαθμίδων, εγκεφαλική παράλυση, ημιπληγία, αυτισμό, ψυχιατρικές παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας, κινητική αναπηρία και διαφόρων ειδών σύνδρομα με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω.

Επίσης, στόχος  των ΚΔΑΠμεΑ είναι η κοινωνική ένταξη των εξυπηρετούμενων ατόμων, η υποστήριξη της οικογένειας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής  των παιδιών και των οικογενειών τους και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content